Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond

För klinisk forskning speciellt i cancersjukdomar

Nyheter


 • Stora forskningsbidrag, Anslag 2023:
  Stora Forskningsbidrag 2023

  Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond delar ut två anslag på 600 000 SEK för projekt med högre kvalitet...

 • Stipendieöverlämnande:AG-Pris 2023
  Utdelning av stiftelsen Assar Gabrielssons Fonds Pris för utmärkt avhandling i cancerforskning till ...

 • Stora forskningsbidrag, Anslag 2022:
  Stora Forskningsbidrag 2022

  Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond delar ut två anslag på 600 000 SEK för projekt med högre kvalitet...

 • Stipendieöverlämnande:AG-Pris 2022
  Utdelning av stiftelsen Assar Gabrielssons Fonds Pris för utmärkt avhandling i cancerforskning till ...

 • Call for Application:
  AG-Award 2022

  The Foundation Assar Gabrielssons calls for application regarding AG-Award 2022.

Pris 2011

Anna-Karin Sjögren tilldelas Assar Gabrielssons pris 2011.

Anna-Karin Sjögren är årets mottagare av Assar Gabrielssons Pris. Hon får priset för sin avhandling som ger ökad kunskap om hur olika cancerformer utvecklas och upptäckt av möjliga måltavlor för cancerbehandling.

Foto: Annalisafoto

— Det är så klart en stor ära att få det här priset och ett erkännande av mitt lilla bidrag i kampen mot cancer. Det betyder mycket att mitt och hela forskar-gruppens, som leddes av professor Martin Bergö, hårda arbete uppskattas. För mig personligen ger priset också självförtroende inför min fortsatta forskar-karriär, säger Anna-Karin Sjögren som idag inte längre ingår i Martin Bergös forskargrupp, utan gör sin postdoc på AstraZeneca i Mölndal.

I sin avhandling har Anna-Karin Sjögren studerat hur genetiska förändringar i celler påverkar utveckling av cancer. Mutationer av så kallade RAS-proteiner bidrar till bildandet av många tumörformer såsom cancer i lunga, blod och buk-spottskörtel. Genom att använda genetiska strategier i möss, har hon studerat möjliga måltavlor för läkemedel mot cancer och visat att hämning av två enzy-mer minskade utvecklingen av cancer orsakad av RAS mutationer. För övrigt har kliniska prövningar påbörjats baserade bland annat på dessa resultat.

Anna-Karin Sjögrens avhandlingsarbete har renderat i flera nya forsknings-projekt i samarbete med andra forskare på Sahlgrenska akademin. Ett exempel på detta är upptäckten att mutationer i två gener (RAS och NF1) var för sig kan orsaka en långsam utveckling av blodcancer, men att om båda generna hade mutationer utvecklades en mer aggressiv form av blodcancer, vilket lett till ett nytt projekt där mekanismerna bakom detta studeras. Sammantaget bidrar av-handlingen till en ökad förståelse för utveckling av cancer och möjliga måltavlor för cancerbehandling.

För mer information kontakta: Postdoktor Anna-Karin Sjögren, AstraZeneca, Mölndal, Tel: 031 706 4802, E-post: anna-karin.sjogren@astrazeneca.com

Avhandlingens titel: The Importance of Isoprenylation and Nf1 Deficiency in K-RAS-induced Cancer

Handledare: Professor Martin Bergö
Avhandlingen försvarades den 27 november 2009
Här kan du läsa hela avhandlingen i sin helhet: http://hdl.handle.net/2077/21218 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Med tillstånd av Lena Mattsson,
Informatör, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet